Székelyföld a borvizek hazája

 2013.11.29. 22:07

Bár egészen pontos számot nem lehet tudni, de Bányai János, Székelyföld ásványkincseinek egyik legnagyobb kutatója szerint kétezernél is több ásványvízforrás található Székelyföldön, szinte nincs település, ahol ne törne felszínre legalább egy jó vizű, ízletes borvíz. Ugyanakkor számos település nevében is hordozza az egykori gyógyfürdők emlékét, az ásványvizek forrásainál a dualizmus korában pezsgő fürdőtelepi élet zajlott, nemcsak Szejkefürdőn, Homoródfürdőn, vagy Tusnádfürdőn, de szinte minden nagyobb székelyföldi város szomszédságában.

szejkef_01.jpg

Aki Székelyföldre tart, Szejkefürdőn minden bizonnyal áthalad, s a legtöbben felkeresik a legnagyobb székely, Orbán Balázs itt található síremlékét is. Néhány éve van azonban egyéb látványossága is van a fürdőhelynek, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum a nemrég épített Borvíz múzeumban mutatja be a székelyföldi ásványvizek és fürdők történetét. Szejkefürdő ásványvízforrásainak gyógyhatását már a 18. században is ismerték, s az itteni forrásból származó vizet a 19. századtól egészen 1983-ig megrendelésre házhoz is szállították a székelyudvarhelyieknek.

A vasas, kénes jellegű ásványvízből naponta mintegy 3000 literrel szállítottak ki a városlakóknak bivalyos szekérrel, számozott cserépkorsókban, s a gyomorbántalmakra, emésztőszervi megbetegedésekre is kiváló ásványvizet a 20. század elején gyógyvízként palackozták is. A számozott korsók, s a vizet szállító bivalyos szekér azonban olyannyira elhíresült, hogy Székelyudvarhely jelképévé vált.

szejke_02.jpg

Ugyanakkor Székelyföld közel 2500 ásványvízforrását feltérképező, kézzel rajzolt térképet is találunk itt, az ásványkincs-kutató Bányai János tollából, a geológus ásvány- és kőzetgyűjteményével együtt, emellett Orbán Balázs fürdőkről készült metszetei, fényképei, s a dualizmus korabeli fürdőéletet ábrázoló nagyszámú képeslap-gyűjtemény is arról tanúskodik, egykor szebb időket éltek a székelyföldi fürdők. Az egykori pezsgő fürdőélet azonban nem mindenhol múlt el nyomtalanul, nemcsak Tusnádfürdőn de Kovásznán is az ásványvizekre épül a gyógyturizmus.

Bár a 20. század elején élte fénykorát Homoródfürdő is, néhány éve újra közkedvelt turisztikai célpont, ugyanakkor a Borvíz útja elnevezésű program keretében egyre több ásványvízforrás és egykori “népi feredő” kerül felújításra, nemcsak itt, de több székelyföldi településen is.

Azonban nem csupán a borvízforrások örvendenek nagy sikernek, a palackozott ásványvizek tekintetében is a helyi vizek a legnépszerűbbek. Egy néhány éve készült felmérés szerint Romániában több sört vásárolnak, mint ásványvizet. A fogyasztásra azonban ez az arány nem feltétlenül igaz, hiszen a statisztikában csak a kerekedelmi forgalomban eladott ásványvizek mennyisége szerepel, a helyi forrásokból, saját fogyasztásra töltött borvíz mennyiségére nincs adat. Hiszen a természet eme egészséges ajándéka sokak számára – egyelőre – korlátlanul, ingyenesen fakad.

 

Címkék: ásványvíz borvíz Szejkefürdő Borvíz Múzeum

A bejegyzés trackback címe:

https://szekelyfoldi.blog.hu/api/trackback/id/tr225753372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása