Futótűzként járta be nemcsak a romániai, de a nemzetközi sajtót is a napokban a hír, hogy a brit trónörökös, Károly herceg újabb házat vásárolt a székelyföldi Zalánpatakon, és ismét Erdélybe, valamint a román fővárosba látogatott. Mint ismert, Károly herceg visszajáró vendég Székelyföldön, többször is lelkesen nyilatkozott a hagyományok és a természetközeliség sajátos erdélyi viszonyáról, amelyet szerinte Európa más tájain már alig lehet megtalálni, ugyanakkor a brit trónörökös rokoni szálakat is ápol Erdélyben, hiszen II. Erzsébet királynő ükanyja, Rhédey Klaudia grófnő a Maros megyei Erdőszentgyörgyön született és nevelkedett.

zalan.jpg

Érintetlen erdők, dombok között, vadvirágos réteken át, földúton jutunk el Zalánpatakra, abba az eldugott kis háromszéki faluba, amelyről néhány éve még szinte senki sem tudott. A brit trónörökös látogatásai és birtokvásárlása óta viszont hatalmas médiafigyelmet kapott. Kísérőnk, Kasléder József, a Zalánpatakot is magába foglaló Málnás község polgármestere büszkén kalauzol szülőfalujában. Zalánpatak attól ilyen, hogy vállalták a sok munkát, a nehezebb életet, és itt maradtak, nem mentek el a nagyvilágba – mondja.

Legutóbb két éve jártunk a környéken, akkor a világ Vilmos herceg és Katalin esküvőjére figyelt, s a rangos eseményre egyedüli erdélyi párként, Kálnoky Tibor gróf és felesége, Anna is meghívást kapott. Károly herceg a napokban ismét Romániába látogatott, s nem csupán az állam- és kormányfővel, Kovászna megyei elöljárókkal, de zalánpataki, miklósvári egyszerű emberekkel is találkozott.

zalan3.jpg

Bléga Éva Mária, az egyik falubéli meséli büszkén, hogy a trónörökösnek adott el biomézet, feketeribizli bort, tojást, egy csokor virágot ajándékozott a hercegnek, és kapott is egy „finom puszit” – ahogy fogalmaz. Megkínálta a herceget mézzel, pálinkával, mint meséli, a neves vendég „gúd, veri gúd” jelzőkkel illette készítményeit.

Kálnoky Tibor, a herceg vendéglátója, birtokának kezelője azt mondja: talán azért esett éppen Zalánpatakra a brit trónörökös választása, mert ilyen érintetlen, természetközeli helyek nem, vagy már csak alig léteznek Európában.

zalan1.jpg

Miklósváron például, amikor megérkezett, Úrnapja volt, és amikor elment a sajtó, akkor jött ki az úrnapi körmenet. A herceg kint volt a kertben, hallotta ezeket a gyönyörű énekeket, és kiment a kapu elé, és ott elvonult előtte az egész falu. És ez neki olyan magasztos élmény volt, hogy ő ott lehet, mint egyszerű ember, mint bármelyik falusi, és nem egy hatalmas apparátussal együtt, hogy szerintem ezek azok az érzések, amiket keres itt, és amiket meg tud találni nálunk – mondja a vendéglátó. A Károly herceg birtokát illetően azonban sok téves sajtóhír is napvilágot látott – mondja Kálnoky.

Mint hangsúlyozza, egyetlen zalánpataki birtokról van szó, amely több épületből áll. És mivel ezeknek az épületeknek különböző tulajdonosai voltak, ezért egyenként kellett ezeket fölvásárolni, és így jöttek ezek a hírek, hogy újabb és újabb házakat vett a trónörökös, ám valójában egy birtoktestről van szó – hívja fel a figyelmet.

Minimális befektetéssel, esetleg központi támogatással lehetne a falut fejleszteni, a turizmust kiépíteni, a helyi termelőket segíteni – mondja Kasléder József. A polgármester tejfeldolgozó létrehozásába kezdett, s a tervek szerint sajtot is készítenének – ő ugyanis ebben látja a helyiek boldogulásának lehetőségét. Az aprócska faluban mintegy 200 szarvasmarhát tartanak, s szinte mindenki állattartással, mezőgazdasággal foglalkozik.

zalan4.jpg

Már egy család vissza is telepedett – mondja az elöljáró, ami ugyan nem nagy szám, ám egy 120 fős faluban, ahol a lakosság 70 százaléka 80 év körüli ember, ezeknek a kis lépéseknek is örülni kell. A polgármester szerint ezúttal Károly herceg is érdeklődött a falu legsürgősebb, égető problémáiról, s a segítségnyújtásra ajánlat is érkezett.

Örvendünk, hogy megint meglátogatott a herceg, mert ez a kicsi falu még egyáltalán a térképen sem szerepelt, nagyon-nagyon kerestem, de sehogy se kaptam meg – ezt már egy öreg bácsi, Preda István mondja, a háza előtti padon ülve. Azóta, hogy idejött a herceg, azóta felkerültünk a világhálóra – folytatja mosolyogva a nyolcvan körüli öregember. Ez nekünk nagy öröm, hogy már a tengeren túl is tudják, hogy létezik Romániában egy kicsi település, amit úgy hívnak, hogy Zalánpatak.

Hogy tud-e a székelyföldi kis falu a hirtelen jött ismertségből gazdasági tőkét, fenntartható jövőt kovácsolni, a helyiek ügyességén is múlik. Addig is az élet - a herceg távozását követően - megszokott medrében zajlik, vagy inkább csak csordogál itt.

 

 

Címkék: Háromszék Károly herceg Zalánpatak

A bejegyzés trackback címe:

https://szekelyfoldi.blog.hu/api/trackback/id/tr15754548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása