rsz_jakabendre.JPG

Fotó: Csudai Sándor

„Rajtunk keresztül láthatja a nagyvilág mindazt, ami a szűkebb környezetünkben, Székelyföldön történik, egyfajta ablak vagyunk” – mondja a tízéves Székelyföldi Regionális Stúdió vezetője, Jakab Endre.

2002. március 15-én jelentkeztek be először élőben a Duna Televízióban a Székelyföldi Regionális Stúdió munkatársai, s azóta is töretlenül – egyedüliként a Kárpát-medencében – megszakítások, szünetek nélkül tudósítanak. A Regionális Stúdió a Székelyudvarhelyért Alapítvány pályázataként létesült, televíziós eszközeiket még 2001-ben nyerték az Ilyés Közalapítvány pályázatán. Mint mondja a stúdióvezető, 2003-tól a Régiók című műsorban hetente fél órában Székelyföld történéseiről tudósítottak, értékes, érdekes dolgokat mutattak be egész Székelyföldről, pár év múlva lett a Világunk című, rendszeres Kárpát-medencei műsor, majd miután az megszűnt, különböző közéleti-, politikai- és magazinműsoroknak dolgoznak.

„Fontosnak tartjuk, hogy 2004-től kezdődően évről évre ezekkel az eszközökkel rögzítettük a csíksomlyói csángó misét, emellett minden évben hol a március 15-i, máskor meg az augusztus 20-i rendezvényekről jelentkeztünk be több kamerával élőben.” Ugyanakkor évente több alkalommal is a Duna Televízió vallási műsorában több erdélyi és csángóföldi istentisztelet és szentmise általuk jutott nézők millióinak képernyőjére. Mint mondja Jakab Endre, például az első magyar nyelvű csángó szentmisét is ők rögzítették, ahol részt vett a jászvásári püspök. Tavaly pünkösdkor pedig az ezeréves határról jelentkeztek be. „Számomra ezekért a pillanatokért érdemes televíziózni” – hangsúlyozza a stúdióvezető. Amint azonban Jakab Endre elmondta, az eszközök önmagukban, ember nélkül szinte értéktelen tárgyak, épp ezért ő nagyon büszke a kollégáira. Mint mondja a stúdióvezető, a kollégák kitartásának köszönhetőn sikerült azokban az időkben is tudósítani a nagyvilágot Székelyföldről, amikor a többi stúdió vagy tudósítói pont nem működött. „Azt tartom a legnagyobb sikerünknek, hogy a mai napig képernyőn vagyunk.”

 

Címkék: Székelyföldi Regionális Stúdió tudósítók Jakab Endre Duna Stúdió

A bejegyzés trackback címe:

https://szekelyfoldi.blog.hu/api/trackback/id/tr874608059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása