Nagy sikere volt az Átalvető márkanévvel jelzett termékeknek a napokban Budapesten megrendezett Kézműves Magyar Ízek Vásárán is. A Millenárison megtartott kiállításon és vásáron 120 kiállító termékei között már második alkalommal lehetett vásárolni házi készítményeket Nyikómalomfalváról, Székelyszentlélekről, Farkaslakáról, Fenyőkútról és Pálfalváról is. Egyebek mellett sajtokat, házi lekvárokat, udvarhelyszéki mézeket, gyógynövényeket, házi kenyeret és tehéntúrót is vehettek azok, akik kilátogattak a vásárra.

Fotó: Sinka Arnold

Mint mondja Sinka Arnold, a Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztési részlegének programfelelőse, az Átalvető projektmenedzsere, jelenleg 12 udvarhelyszéki termelőnek segítenek a termékeik közvetlen értékesítésében, de máris újabb érdeklődő gazdák jelentkeztek, többek közt Székelykeresztúrról és Homoródalmásról is.

Ugyanakkor Székelyudvarhelyen a Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztési részlege által létrehozott Átalvető március elején megnyitotta átvevő helyiségét is a Kossuth utca 18. szám alatt, ahol hétfőn és pénteken 13és 16 óra között vehetik át az udvarhelyiek a www.atalveto.ro weboldalon megrendelt termékeket.  Az újonnan megnyitott átvevő helyiség a jövőben gazda-továbbképzések, termékbemutatók helyszíne is lesz, ugyanakkor egy nyitott konyhát is szeretnének itt kialakítani – mutatja a nemrégiben átadott helyiséget a programfelelős.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Közelebb hozni a vidéket a városhoz – ez a Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztési projektjének legfőbb törekvése. A Caritas a helyben megtermelt élelmiszerek közvetlen értékesítésében, a vásárlók és termelők közötti kapcsolatteremtésben és az infrastruktúra kialakításában is segít a termelőknek. Mint mondja Sinka, a közeljövőben egy gazdaszövetséget is szeretnének létrehozni, mintegy 40-50 udvarhelyszéki termelővel, s terveik közt szerepel a régió zöldségszükségletének megtermelése. Ehhez a környékbeli gazdáknak hamarosan pályázatot hirdetnek, de máris várják az érdeklődők jelentkezését.

Címkék: vidékfejlesztés helyi gazdaság tudatos vásárlók helyi termék caritas átalvető egészséges termékek nyikómalomfalva

A bejegyzés trackback címe:

https://szekelyfoldi.blog.hu/api/trackback/id/tr744337722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása