A napokban került átadásra Székelyföld első via ferrata útvonala a Madarasi Hargitán. A közös összefogással kialakított sport- és kalandlehetőség mindenki számára nyitott és ingyenes, azonban a Kecskevész nevű sziklán létrehozott vasalt mászó útvonalat mindenki csak a saját felelősségére használhatja. A mászáshoz nélkülözhetetlen felszerelést a Súgó Panzióban is bérelhetnek az érdeklődők.

ufo7.jpg

Fotó: Egyed Ufó Zoltán

A hargitai vasalt mászó ösvény ötlete ausztriai mintára, Bartók Béla és jómagam ötleteként létesült - mondja Starmüller Csaba, a Súgó Panzió üzemeltetője, a Kecskevész vasalt mászó ösvény egyik ötletgazdája. Ausztriában ugyanis a via ferrata-nak már hatalmas népszerűsége van, megközelítőleg kétmillióan élnek ezzel a sportlehetőséggel a mintegy nyolcmilliós népességű országban.

A kb. 60 méter magas Kecskevész sziklán két vasazott útvonalat sikerült létrehozni, mintegy 200 méteres távon, sodronyok és vas „lépcsők” segítik a feljutást a tetőre, ugyanakkor a két sziklát ún. vietnámi híd, azaz két kifeszített sodrony köti össze egymással. A vasalt ösvényen való feljutás nem igényel különösebb tudást vagy szakértelmet, ám a létesítők mindenképp azt ajánlják, hogy először tapasztalt sziklamászó segítségével vágjunk neki. Ugyanakkor a biztonsági felszerelések (sisak, heveder, speciális via ferrata kantár és karabínerek) elengedhetetlen tartozékai a biztonságos mászásnak. Mint mondja Monostori András, az útvonal készítője, tapasztalt hegymászó-oktató, a Kecskevész mászó ösvényt 14 éven aluli és/vagy 150 cm-nél alacsonyabb gyerekeknek nem ajánlják.

ufo9.jpg

Fotó: Egyed Ufó Zoltán

A via ferrata (vasalt út) lehetőséget teremt az egyszerű turisták számára is - hangsúlyozza Monostori András, hogy kipróbálják a mélység és magasság élményét, lehetőséget teremt a sziklamászás megtapasztalására anélkül, hogy hosszasan el kellene sajátítani a hegymászás csínját-bínját. Nem kell hozzá más, mint heveder, via ferrata kantár, aminek elengedhetetlen eleme egy energiaelnyelő rendszer, (ha visszazuhannánk egy részen, ez elnyeli a rántásból keletkező energiát) és a sisak a hulló kő kivédésére. Az építők mintegy 200 méter hosszú drótsodronyt helyeztek el, ami kimegy egy 60 méter magas sziklafal tetjére, s onnan a gerincen folytatódik tovább az út. Erős közepes nehézségű, azaz teljesen kezdők és haladók számára egyaránt nagy élményt nyújt. Mászásához minimális „előképzettség” szükséges, azaz, hogy a vállalkozó kedvű kirándulók tudják, hogyan kell használni a karabínereket, a beülő hevedert, épp ezért is mindenképp érdemes tapasztalt sziklamászótól megtanulni ezeket. Mint mondta Monstori, a balesetek elkerülése végett a szabályokat mindenképpen be kell tartani, ám az útvonal teljesen biztonságos: kialakításakor kizárólag bevizsgált eszközök lettek felhasználva, a falat végig ellenőrizték, csak a teljesen stabil részekre helyeztek függesztést, az útvonal többszörösen túl van biztosítva. A sodronyok másfél-két tonnát is elbírnak.

Ugyanakkor amint azt Starmüller Csabától megtudtuk, az újonnan megnyitott vasalt mászó ösvényen túl biciklikölcsönző és professzionális íjászati lehetőség is várja a Madari Hargitán nyáron kikapcsolódni vágyókat. Emellett a jövőben hegyi biciklitúrák szervezését is tervezik, ugyanakkor a jövőben az élővilágot a gyerekek számára bemutató tanösvények, esetleg makettekkel illusztrált gombaösvények létrehozását is el tudnák képzelni a Madarasin.

 ufo11.jpg

Fotó: Egyed Ufó Zoltán

Alapvető szabályok, használati útmutató a Kecskevész vasalt mászó ösvényhez:

1. Soha ne mássz egyedül!

Ha bármilyen probléma adódik, legyen, aki segít vagy segítséget hív.

A mászó ösvényt mindenki saját felelősségére használhatja!

2. Mászás előtt és után mindig jelentkezz be a Súgó Panzióba! Telefon: 0371 396 090 vagy 0040 726702234.

A bejelentkezés a te biztonságodat növeli és a mi munkánkat (karbantartás, statisztika) segíti.

3. Csak már gyakorlott, kellő szaktudású személy társaságában mássz!

4. A vasalt mászó ösvény bejárásához: hegymászósisak, beülő (hegymászó  testhevederzet) és energiaelnyelő Y kantár (via-ferrata szett) használata kötelező!

Felszerelés a Súgó Panzióban bérelhető.

5. Mászás közben mindkét karabinert rá kell csatlakoztatni a kihelyezett drótsodronyra – egymással ellentétes irányból!

A karabinereket egyesével akasszuk át a rögzítési pontokon.

6. Egy-egy rögzítési szakaszon egyszerre csak egy személy tartózkodhat!

7. Ügyeljünk az esetlegesen előforduló mozgó/hulló kövekre!

Ne sodorjunk le köveket!

A hulló tárgyakra (kő, ág, kulacs, stb.) hangos „KŐ” kiáltással figyelmeztessük társainkat.

8. Hulló kő esetén ne nézzünk felfele, ne hajoljunk előre, kezünket ne tegyük a sisakra!

9. Nemzetközi Segélyhívószám: 112, Országos Hegyimentő Szolgálat: 0-SALVAMONT (0-725/826668)

Csak úgy tudnak segíteni, ha meg tudjuk adni a pontos helyzetünket: Madarasi Hargita, Kecskevész Szikla (GPS koordináta hamarosan, Ivó felől lentről kb. a 7. km-nél, fentről kb. a 3. km-nél, a Fedeles kútnál)

10. Mászás előtt és alatt soha ne fogyassz alkoholt!

 Kakasy_Botond_fotoja.jpg   

Fotó: Kakasy Botond

Műszaki adatok:

Szikla legnagyobb magassága: 65 m

Teljes magasság (via-ferrata szintkülönbség): 80 m

Bejárható vasalt mászó-ösvények hossza: kb. 200 m

Kötélhíd hossza: 15 m

Baloldali ág: 55 + 15 m / Nehézsége: B-C

Jobboldali ág: 65 + 50 m / Nehézsége: C-D

Gerinc nehézsége: A-B

Címkék: turizmus extrémsport kaland hegyi sziklamászás via ferrata klettersteig Madarasi Hargita székelyföldi turizmus Súgó Panzió

A bejegyzés trackback címe:

https://szekelyfoldi.blog.hu/api/trackback/id/tr164680457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása