Magyar Örökség-díjjal ismerték el a napokban az Erdélyi Kárpát Egyesület, az EKE tevékenységét. A természetjárást, a honismeretet és a környezet védelmét fő tevékenységének tartó szervezetet 1891-ben alapították, s azóta is nagy szerepet vállal Erdély természeti és kulturális értékeinek ismertetésében, közkinccsé tételében. Emellett ugyancsak Magyar Örökség-díjat vehetett át a csíkkarcfalvi Macalik Ernő, biológus és gyógynövényszakértő, aki az Erdélyi Kárpát Egyesület természettudományos folyóiratának, az Erdélyi Gyopárnak a munkatársa is. 

eke1.jpg

Kirándulók kis csoportja gyülekezik Székelyudvarhelyen, az Erdélyi Kárpát Egyesület udvarhelyi tagszervezete ezúttal mozgáskorlátozott barátainak szervezett egy könnyebb őszi túrát. Az egyik résztvevő azt meséli, tavaly ugyancsak az uEKE segítségével a Budváron voltak, hatalmas élmény volt neki, mint mozgáskorlátozottnak. Az Erdélyi Kárpát Egyesület székelyudvarhelyi osztálya hétvégenként gyalogtúrákat szervez, évente teljesítménytúrát, természetjáró versenyeket rendeznek, ugyanakkor magashegyi túrák és biciklis kirándulások is gyakran szerepelnek a programjukban.

Van egy közösség, ahová az ember érzi, hogy tartozik, egy nagyon jó, összetartó közösség, és az egészségmegőrzés szempontjából is nagyon fontos a hétvégenkénti kimozdulás a természetbe, egy kis gyaloglás, mert az karbantartja az embert - mondja Kovács-Kendi Lehel, az uEKE elnöke.

De nemcsak az udvarhelyi tagszervezet ilyen aktív – mondja már Gyergyószentmiklóson az Erdélyi Kárpát Egyesület országos elnöke, Dezső László, akivel a Csiky kertben, a kisváros nagy múltú arborétumában beszélgetünk. Az EKE a Partiumtól egészen Székelyföldig, a Barcaságtól a Bánságig 15 tagszervezettel rendelkezik, és mintegy 2000 aktív tagot számlál. Az egyesület a múlt század elején élte fénykorát, s nagy beleszólása volt a székelyföldi vasúthálózat kialakításába, és a fürdőhelyek kiépítésébe is.

Az EKE annyira komplex tevékenységet folytatott Erdélyben, amíg hagyták, hogy az szinte pótolhatatlan volt. Aztán elkobozták a teljes vagyonát, elvették mind a 15 menedékházát, fölszámolták a Kárpát-múzeumát, majd 1947-ben az egyesületet is megszüntették - meséli Dezső László.

eke.jpg

Az 1991-ben újjáalakult Erdélyi Kárpát Egyesület legfőbb erénye talán az, hogy az elmúlt 120 év alatt nem tévesztette szem elől a célkitűzéseit, s amiként alakult, úgy végzi a tevékenységét ma is. Tavasszal van az EKE-nap, május 12-én, annak emlékére, hogy ezen a napon alapították az egyesületet. Nyáron van a vándortábor, ősszel pedig, most Bethlen Gábor emléktúrát szervezünk, meg Várfalván termésnapokat, és télen van a Madarasi Hargitán a sítáborunk - foglalja össze az országos nagy rendezvényeket az egyesület elnöke. De ezen kívül az osztályok hetente saját túrákat szerveznek, honismereti túrákat a természetben.

Az EKE jövőbeli céljairól Dezső László azt mondja, be kell fektetniük a menedékházakba és a gyerekekbe. A menedékházaknak köszönhetően minden természetszerető biztonságosabban túrázhat, de hiába lesznek menedékházak, ha nem lesz, aki belakja azokat. Épp ezért kiemelten foglalkoznak az utánpótlással.

Elismert történészek, nyelvészek, neves hal- és gombaszakértők egyaránt írnak az EKE természettudományos folyóiratába, az Erdélyi Gyopárba. A Magyar Örökség-díjjal kitüntetett Macalik Ernő biológus, gyógynövényszakértő nemcsak publikál és előadásokat tart, de termeszt is gyógy- és fűszernövényeket, ugyanakkor jótékony hatású teakeverékeket készít csíkkarcfalvi otthonában.

gyogyn01.jpgMacalik Ernő nagy megtiszteltetésnek tartja a Magyar Örökség-díjat, úgy érzi, az elismerés és a sok hozzá forduló visszajelzése folytatásra készteti. Mint mondja, az emberek roppantul tájékozatlanok, épp ezért a hátralévő éveiben arra törekszik, hogy ezt a tájékozatlanságot valahogy "helyre tegye". Nekem a legnagyobb szerelmem - a párom után - a gyógynövény. De azért tegyük helyre a dolgokat: a gyógynövény sem mindenható - mosolyog a biológus.

 

Címkék: Erdélyi Kárpát Egyesület EKE UEKE Macalik Ernő gyógynövény-szakértő Magyar Örökség-díj Erdélyi Gyopár

A bejegyzés trackback címe:

https://szekelyfoldi.blog.hu/api/trackback/id/tr465752956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása