Elkészült a mindmáig egyetlen és legteljesebb „templomleltára” az erdélyi református egyháznak, időben mintegy ezer évet, térben pedig a történelmi Erdély összes régióját átfogva. Decemberben jelent meg ugyanis az utolsó négy kötete annak a fotóalbum-sorozatnak, melyet a székelyudvarhelyi fotós, Magyari Hunor készített segítőivel, Veres Tündével és Juhász Ábellel együtt. A fiatal székelyföldi fotós több éves dokumentációs munka során az Erdélyi Református Egyházkerület összes templomát (közel 750 épületet, vagy annak maradványait) lefényképezte, s egyházmegyénként külön albumokba rendezve, 15 mutatós kötetben megjelentette. 

mini-17.JPG
A fotóalbum-sorozat tavaly év végén lett teljes, decemberben jelent meg ugyanis a sorozat utolsó négy albuma, a Maros-Mezőségi-, a Marosi-, a Kolozsvári-, valamint a Brassói Református Egyházmegyék templomainak külső-, belső- és légi felvételeit tartalmazó kötetek, előtte a Dési-, a Tordai-, korábban szép sorban a Székelyudvarhelyi, a Küküllői-, az Erdővidéki-, a Hunyadi-, a Görgényi, a Nagyenyedi-, a Kalotaszegi-, Sepsi- és a Kézdi-Orbai Református Egyházmegyék templomait tartalmazó albumok.

 mini-94f.JPG

Magyari Hunor minden bizonnyal az egyedüli személy, aki az Erdélyi Református Egyházkerület összes templomát és imaházát látta az elmúlt öt évben, s a jövőnek meg is örökítette. Szám szerint több mint 700 templomot fényképezett le, a néhány év alatt év alatt – csupán szűk hazánkban – több tízezer kilométert tett meg. Először hobbiból, majd felkérésre, végül egy álom véghezviteleként 15 kötetben jelent meg a sorozat, mely Brassótól Konstancáig, Bukaresttől Erdőszentgyörgyig, a szórványtól a Székelyföldig tartalmazza valamennyi református templom 21. századi képét. S a legtöbbnek az építési adatait, lelkészeit és rövid történetét is összegyűjthette a lelkészeknek köszönhetően.

 mini-26.JPG

A lelkes fotós nem mellesleg főállásban is egy református alapítványnak dolgozik, ám a páratlan dokumentációs munkát szabad idejében, hosszú évek "szabadságolásai" alatt sikerült bejárni, elkészíteni.  Mint meséli a fotós, számára is élményteli, s olykor döbbenetes is volt a templomok bejárása, feltérképezése, mint mondja, például a szórványban szinte a szeme láttára lettek az enyészet martalékává a hunyadi templomok, évről évre fogyott a tető, a cserép, a tégla, a fal, volt, ahol csupán a templom egykori helyét vagy korábbi falainak körvonalait sikerült lefényképezni. Amit lehetett, ő mindent megörökített az utókornak…

 mini-18.JPG

Nem véletlen talán, hogy Ötvös József, egykori marosvásárhelyi esperes, nem sokkal ezelőtt a Maros megyei napilap, a Népújság hasábjain Hunor tevékenységét Orbán Balázs felbecsülhetetlen értékű gyűjtőmunkájához hasonlítja. Mint írja a cikkíró, Magyari Hunor munkája mindmáig az egyetlen és legteljesebb templomleltára az erdélyi református egyháznak, időben mintegy ezer évet, térben pedig a történelmi Erdély összes régióját átfogja. A templomok – számunkra szokatlan perspektíváiból készült – légi felvételeit illetően pedig azt írja, talán az Úristen is ilyennek látja őket a mennyországból lekacsintva.

 mini-28.JPG

Az albumsorozat legújabb köteteinek bemutatója – immár hagyományosan – idén is Budapesten lesz, ezúttal március 6-án ismerkedhetnek az érdeklődők a hiánypótló, és nem mellesleg igencsak szép, lélekkel teli munkákkal, s aki közelebbről szemrevételezné az erdélyi református templomokat bemutató albumsorozat valamely példányát, belőlük a református lelkészi hivatalokban találhat.

mini-127.JPG 

Fotók: Magyari Hunor

                                                                                                                                 

Címkék: dokumentáció Erdély református templomok Erdélyi Református Egyházkerület fotóalbum-sorozat légi felvételek

A bejegyzés trackback címe:

https://szekelyfoldi.blog.hu/api/trackback/id/tr175097052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása