Itt voltunk, itt vagyunk…

 2012.02.20. 09:03

Ezzel a címmel tartottak kiállítást a napokban már második alkalommal Magyari Hunor, székelyudvarhelyi fotós munkáiból a budapesti Millenárison.

A székelyudvarhelyi fotós ezúttal újabb négy erdélyi református egyházmegye templomairól készült fotóiból adott ízelítőt, a közönség négy, a múlt év decemberében megjelent kötetből láthatott felvételeket. Mint Magyari Hunor elmondta, az albumok a nagyenyedi, a kalotaszegi, a sepsi, valamint a kézdi-orbai egyházmegyékben található református templomokról készített, több mint 1400 fotót tartalmazzák.

mini-94f.JPGMagyari Hunor, aki egy éve ugyancsak a Millenárison kiállítás keretében adott számot a korábbi évek terméséből, elárulta, hogy nagyjából a felénél jár a munkának, amelynek keretében szeretné Erdély összes – mintegy 2000 -  református templomát megörökíteni az utókor számára.

Hunor a szabad idejében végzett dokumentáló munkáját tíz éve kezdte az erdővidéki egyházmegyében, majd a küküllői, a székelyudvarhelyi, a görgényi és a hunyadi egyházmegyékben folytatatta a fényképezést. 2011-ben az enyedi, kalotaszegi, sepsi és a kézdi-orbai egyházmegyék albuma készült el, mindenik egyházmegye templomainak fotói külön kötetben jelentek meg. Így az albumsorozat mára már kilenc kötetet számlál, s mintegy 450 erdélyi település református templomainak külső, belső és légi felvételeit tartalmazza. Az utóbbi albumok elkészítésében fotóival Veres Tünde, szilágysomlyói magyartanár és Juhász Ábel, telekfalvi lelkipásztor is bekapcsolódott.

mini-18.JPG

A látványos bemutatón Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökhelyettese kiemelte, Magyari Hunor felvételei erőt, méltóságot és hitet árasztanak, ugyanakkor azt is hozzátette: a fotók egyedülállók és hiánypótlók, hiszen olyan templomok felvételei is megtalálhatók közöttük, amelyeket még Szent István korában emeltek, illetve olyanoké is, melyek ma már használaton kívül, romos állapotban állnak, s amelyek néhány éven belül végérvényesen az enyészet martalékaivá lesznek.

Fotók: Magyari Hunor

 

 

Címkék: református erdélyi református templomok templomfotós

A bejegyzés trackback címe:

https://szekelyfoldi.blog.hu/api/trackback/id/tr834291839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása