Elsőként nyitottak meg Romániában természetvédelmi területet a kerekesszékes látogatók előtt: a Korond-Parajd Természetvédelmi Gondnokság a napokban adta át a fenyőkúti tőzegláp tanösvényét, mely úgy lett kialakítva, hogy mozgáskorlátozottak is akadálytalanul végigmehessenek rajta. A Natura 2000-es természetvédelmi területen interaktív módon találkozhatnak a legkisebbek az égövünkön szokatlan tajga sajátságos növényzetével és állatvilágával, egyebek mellett húsevő növényeket is találhatnak itt a látogatók, ugyanakkor a közösségi összefogással kialakított deszkapalló óvja a taposástól a ritka növényzetet is.

 tajga1.jpg

Az utolsó simításokat végzik a fenyőkúti tőzegláp újonnan kialakított tanösvényén a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem földrajz szakos diákjai. Az ide látogatók megismerhetik a tajga jellegzetes növény- és állatvilágát, illetve azt is, hogy milyen veszélyek fenyegetik az ehhez hasonló tőzeglápokat.

Mint magyarázza a természetvédelmi gondnokság igazgatója, a fenyőkúti tőzegláp egy magas értékű védelmet igénylő terület, tehát óvatosan kell bánni vele, amikor megnyitják a látogatók előtt. Arra törekedtek, hogy ötvözzék a természetvédelmi szempontokat a turisztikai célokkal.

tajga3.jpg

Ugyanakkor genetikai szempontból is kiemelten fontos a fenyőkúti tőzegláp 40 hektáros területe, mivel Közép-és Kelet-Európában alig vannak természetes erdeifenyvesek – mondja a BBTE tanáraként is dolgozó Pál Zoltán. Romániában inkább ültetett erdeifenyvesek találhatók, így ez, az ország legnagyobb természetes erdeifenyő populációja kiváló terep kutatók számára is.

A tanösvényt pályázati forrásokból és adományokból építették ki, a kerekesszékesek által is használható pallórendszer hatalmas mennyiségű deszkaszükségletének mintegy 85 százalékát környékbeli magánszemélyek ajánlották fel. A Korond községhez tartozó fenyőkúti tőzegláp kerékpárúton is megközelíthető, szabadon látogatható, ám a látogatás helyi önkéntes diákok idegenvezetésével teljes.

tajga2.jpg

A fenyőkúti tőzegáfonya, a rovarevő harmatfüvek, a luc- és erdeifenyő most már bio-kukkerrel is megcsodálható, s a játékos kedvűek segíthetik a fenyves szaporodását is. Emellett tanulhatnak, kikapcsolódhatnak Székelyföld szívében az ide látogatók, közel 1000 méterrel a tengerszint felett, ahol még mindig egy foltnyi – égövünkön ritka – tajga található.

 

Címkék: tőzegláp tajga természetvédelmi terület tanösvény székelyföldi turizmus Fenyőkút Korond Korond-Parajd Természetvédelmi Gondnokság

A bejegyzés trackback címe:

https://szekelyfoldi.blog.hu/api/trackback/id/tr235752871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása