rsz_bodurian.JPG

Fotó: Csudai Sándor

Székelyföld kulturális életének fejlesztése, a klasszikus zenei műveltség népszerűsítése volt egyebek mellett a célja a Székelyföldi Filharmónia alapítóinak. Emellett a környező zeneiskolák volt diákjainak az itthon maradáshoz teremtettek olyan feltételeket, melyek művészi igényeiket is kielégítik, ugyanakkor szakmai tudásukat a régió szolgálatába állíthatják – így vall a Székelyföldi Filharmóniáról Bodurian Aram, a zenekar művészeti vezetője. A nagy sikerekkel büszkélkedő zenekar a maga nemében egyedi: Erdély egyetlen, az ifjúságra alapuló, az ifjúságnak munkát, fellépési lehetőséget és továbbképzést biztosító szimfonikus zenekara.

Udvarhely mindig is „kultúrváros” volt - mondja a művészeti vezető - már a kilencvenes évek közepétől folyamatosan nőtt a komolyzenére vágyó közönség száma. Ugyan korábban más neveken, különböző formációkban is tartottak koncerteket, ám a jelenlegi Székelyföldi Filharmónia 2008-ban alakult, akkor még a Művelődési Ház részeként. A kezdeményezők Székelyföld tehetséges zenészeit szerették volna összegyűjteni és foglalkoztatni, hazahozni a nagyvilágból.

Ugyanakkor a filharmónia mellett „könnyen mozdítható” vonósnégyes is alakult, hogy minél több helyen képviselje a zenekart. Jelenleg mintegy 50-55 székelyföldi, vagy ahhoz valamiképp kötődő zenészt tömörít a Székelyföldi Filharmónia, de emellett szólisták, vendégművészek is gazdagítják a tevékenységét. „Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt évadban 57 koncertet adtunk, és körülbelül egy 450 fős állandó közönségünk, s mintegy 300 bérletesünk van.

New Jersey-től kezdve Temesváron, Kolozsváron, Bukaresten vagy épp Brassón keresztül mindenhonnan érkeznek vendégművészeink, egyetemi professzorok, karmesterek versengenek azért, hogy velünk dolgozhassanak. Szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy sok művész éveket vár arra, hogy itt, velünk zenélhessen. Szerintük egyedi intézmény vagyunk, fiatal, lelkes művészekből áll a zenekar, akik bizonyítani akarnak, de emellett nagyon családias, baráti a munkahangulat is. Ilyen nagyon kevés van a világon.

Emellett a munka minősége is nagyon jó, nyitottak vagyunk az új dolgokra. Ugyanakkor, ami Udvarhely komolyzenei életében ugyancsak hatalmas előny, hogy nagyon szép koncerttermeink vannak, gondolok itt például a Városháza Szent István Termére. És nagyon érdeklődő, nyitott a közönségünk is. Büszkén mondhatom, hogy itt „örömzenélés” folyik az ország legjobb zenészeinek közreműködésével.”

Címkék: komolyzene zenészek székelyföldi filharmónia Bodurian Aram

A bejegyzés trackback címe:

https://szekelyfoldi.blog.hu/api/trackback/id/tr224608045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása