rsz_kovats_foto.JPG

Fotó: Csudai Sándor

Udvarhely és környékének több mint egy évszázados történelme, polgárai és nevezetességei elevenednek meg a Kováts fényképész-dinasztia mintegy nyolcvanezres fényképarchívumában. Az immár négy generáció óta folyamatosan, megszakítások nélkül fényképezéssel foglalkozó Kováts család műtermében a fényképészet fejlődésének, technikai elemeinek változása a látogatók számára is nyomon követhető.

Napfénytetős műterem, a természetes fény erejét használó technikai megoldások, festett háttér-díszletek és évszázados fényképezőgépek – mutatja a Kováts Fényképészet mai napig használható állapotban megmaradt fotótörténeti ritkaságait ifj. Kováts Árpád, a dinasztia negyedik generációs fényképésze. Mint mondja a fényképész, dédnagyapja, id. Kováts István már a tizenkilencedik század végén fényképezett, a mai fényképészet elődjét, az 1876-ban alapított műtermet Ferentzy Lukácstól veszi át, s a jelenleg is használatos Kossuth utcai „fénykép műtermet” az 1900-as évek elején vette, építtette. Akkor, amikor a fényképezés még ünnepnek számított az udvarhelyi polgárság körében.

Gondosan őrzött hatalmas fénykép-archívumuk szinte a fényképezés teljes történelmét átöleli, őriznek itt a számtalan régi város-kép mellett fotókat írókról, művészekről és közéleti szereplőkről, egyebek mellett fénykép készült Bartók Béláról és Tamási Áronról, de Tompa Lászlóról és Tomcsa Sándorról is, s Nyirő József is gyakran volt a fényképészet vendége.

A fotótörténeti ritkaságok a nyilvánosság számára is megtekinthetőek, így a százéves, napfényműteremben is lehet korabeli eszközökkel fényképet készíttetni, akár celluloidra is a régi gépekkel, ugyanakkor egyebek mellett az a festett háttér is használható, mely előtt egykoron az író, Nyirő József is fényképezkedett.

Mint mondja ifj. Kováts Árpád, teljesen végigkövethető az a folyamat, ahogyan a fénykép készült száz éve, ugyanakkor olyan történelmi kincsek is megtekinthetők itt, melyek a térség egyetlen fényképészetében sem. Emellett a jövőben tematikus kiállításokat terveznek.

Nyirő fényképei a Kováts fényképészet kiállításán

rsz_nyiro_kiallitas.JPG

Fotó: Csudai Sándor

A múzeumalapító Haáz Rezső, id. Kováts István fényképész mester és Nyirő József közeli barátok voltak, s a két világháború között gyakran járták együtt Udvarhely környékét is. Barátságukat jó néhány fénykép örökíti meg. A Kováts fényképészet ezekből a képekből, illetve a Nyirő családi életének elkapott pillanataiból is mutat egy kis ízelítőt a hamarosan megnyitásra kerülő Nyirő fotókiállításon. A Kováts fényképészet archívumában doboznyi Nyirő kép vár bemutatásra, melyeken az író gyűjtő útjai alkalmával, otthon, családdal és barátokkal együtt szerepel. A Nyirő életének egy-egy szeletét bemutató kiállítás a tervek szerint az újratemetéssel egy időben, azaz május 27-én nyílik a Kossuth utcai fényképészetben.

 

 

Címkék: fotó kiállítás Kováts fényképészet Nyirő kiállítás

A bejegyzés trackback címe:

https://szekelyfoldi.blog.hu/api/trackback/id/tr154608020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása